Din categoria vorbelor de duh de pe Instagram sau Pinterest, exista una simpatica care spune asa: “Flowers don’t compete with other flowers, they just bloom.” In traducere libera: “Florile nu se iau la intrecere cu alte flori, ele pur si simplu infloresc!”

Citatul asta e arhi-folosit si a devenit usor cliseistic prin preluarea de aproape orice fata care se respecta. (Da, daca ma cautati pe instagram, am postat si eu. Mai 2017. Mea culpa :D).

Cred, mai departe de concurenta acerba care s-a starnit in societatea noastra, ca exista o anumita parte a subconstientului nostru care tanjeste dupa ideea de ”a fi cel mai bun”.

Concurenta cu cei din jur aduce cu sine aspecte neplacute si face dintr-un proces care ar trebui sa te ajute sa cresti, sa fi mai bun, sa te autodepasesti, un lucru malign, care sfarseste in ura si rivalitate.

Si draga mea, crede-ma, nu ai nevoie de asta in viata ta. Vad des in jur, chiar si in cadrul Paradiz ca fetele tind sa isi compare vietile, insa omitand un aspect esential: variabilele propriei vieti. Trecutul pe care fiecare il are este diferit, circumstantele sunt altele. Doar avand acelasi job cu o alta persoana, nu va poate aduce pe acelasi picior. Sau, pe sleau, nu avem toti aceleasi sanse. Si, crede-ma pe cuvant, asta e un lucru minunat!

Ioana si Andreea au venit in Paradiz in urma cu 6, respectiv 5 ani si au ramas cu noi pana astazi. Prietene, dar si spirite competitive, nu a fost moment in care una din ele sa faca ceva si cealalta sa nu caute sa obtina upgrade-ul lucrurului respectiv. Andreea si-a cumparat prima masina. Dupa o luna in care o vedeam pe Ioana la munca mai des decat pe oricine altcineva, si-a luat si ea masina. Mai scumpa si rosie ca focul, ca sa fie sigura ca-i surade norocul si ca e mai mult fata de ce a reusit Andreea. La prima ninsoare de iarna trecuta, Ioana a venit cu un palton superb, ravisant, inchipuirea perfectiunii in materie de paltoane. Andreea a luat notite si, nu mai tarziu de a doua zi, a venit cu acelasi palton. Intrebarea fireasca a fost: “L-ai imprumutat de la Ioana?”  Ne-am dat seama rapid ca am aterizat pe un teritoriu minat cand si-a schimbat expresia fetei:  ”Jesus, nuuu! Azi mi l-am luat. De fapt doua! Pe negru si pe verde!”. Bineinteles, situatia este de cele mai multe ori comica si nu degenereaza niciodata, iar protagonistele noastre raman in continuare prietene foarte bune, in ciuda a astfel de momente.

Acesta este un caz fericit de competivitate, insa cu totii stim prietenii care s-au sfaramat sub egoism sau dorinta de a te compara permanent cu celalalt.

Draga mea, tu  opreste-te asadar din fuga permanenta pentru “cea mai buna din gasca”, “cel mai tare telefon”, “cea mai scumpa masina” si orienteaza catre “cea mai multumita persoana”, “cea mai implinita”, “cea mai fericita”. Inceteaza sa iti mai compari realizarile cu ale altora.

Cunosc oameni care au absolvit la 22 de ani dar nu au avut primul salariu decat la 28 de ani, dar cunosc si oameni care au terminat facultatea la 27 de ani si isi castiga proprii bani de cel putin 7 ani.

Cunosc oameni care au copii si sunt singuri, sau, din contra, oameni care sunt impreuna de 10, 15, 20 de ani, fara sa aiba niciun mostenitor.

Stiu oameni care sunt intr-o relatie, dar in secret iubesc o alta persoana, sau, la fel de grav, oameni care se iubesc de la cer la Pamant, dar nu sunt impreuna.

Ideea este ca totul in viata se intampla la timpul predestinat. Poate si tu acum te uiti cu jind la colegi de liceu care sunt cu mult in fata ta din punct de vedere profesional sau amoros, sau care, din contra, pare ca inca copilaresc.

Prin urmare, lupta pentru ceea ce te face pe tine fericita! Este magulitor sa obtii lucruri la care altii doar viseaza, insa este balsam pentru suflet sa ai ceea ce iti doresti si ai nevoie. Si nu uita: “Florile nu se iau la intrecere cu alte flori, ele pur si simplu infloresc!”