Lucrez de 3 ani in domeniul videochatului, cine ar fi crezut? Eu sigur nu. Pentru ca adevarul este ca nimeni nu se trezeste dimineata cu gandul: „De azi fac videochat! Super tare, fata!”. Si cum ar putea, cand societatea clasifica femeile care practica aceasta meserie ca fiind lipsite de moralitate?

Din experienta va spun ca oamenii pretind adesea ca ar prefera sa manance din gunoaie, decat sa faca videochat. Adevarul este ca aceasta perspectiva este doar o fatarnicie, un strat subtire de ipocrizie, care s-ar disipa imediat in momentul in care ar fi pusi in situatia de a servi cina la pubela. Nu va speriati, fetele care fac videochat nu au ajuns pana acolo, pentru ca au ales o cale mai demna de a-si rezolva problemele.

Y

Revenind la ipocrizia societatii, care este mereu acolo sa te critice si niciodata sa te ajute, oamenii vor pretinde ca le pasa, ca exista si alte solutii, ca poti fi oricand vanzatoare sau femeie de serviciu. Nu zice nimeni ca aceste meserii ar fi de evitat, dar cine sunt ei sa iti spuna ce e mai bine pentru tine, de cat ai nevoie pentru a trai si ca e mai bine sa fii flamand decat sa renunti la demnitate? Nu va grabiti sa ne expuneti cazurile umanitare care au primit ajutor de la sute de oameni. Vorbim de tragedii zilnice, pe care orice om din clasa mijlocie le cunoaste. Culmea este ca, desi fiecare a intampinat obstacole, ti-ar sugera oricand sa mergi pe aceeasi cale pe care au ales-o ei, chiar daca nu le-a fost de ajutor. Consideram ca „Taci si indura!” nu este o solutie.

Pentru voi, fetelor, cele care va ganditi ca aceasta varianta va costa moralitatea, va spunem urmatoarele: poti fi in acelasi timp demna si fericita, chiar daca faci videochat. Mai mult decat atat, trebuie sa fii mandra ca realizezi ceva si constienta de faptul ca pareri si critici vor exista intotdeauna, indiferent de ce ai alege. 

peacock_by_silecia

A fi demn inseamna, conform societatii, sa faci lucruri normale si sa ai o atitudine morala. Mai departe, a fi moral inseamna ca actiunile tale sa fie pe placul societatii, sa fie admirabile si poate chiar inspirationale. Pe de alta parte, a fi mandru inseamna sa faci ceea ce iti place si sa iti aduca beneficii, mai exact, sa te simti tu ok cu actiunile tale, care te ajuta sa iti atingi obiectivele. Lumea te va pune sa alegi una dintre aceste variante. Noi iti propunem sa le imbini, sa faci ceva pentru tine, adica sa fii mandra si sa constientizezi ca alegerea de a fi model nu iti afecteaza demnitatea, intrucat tu definesti ce este demn sau nu pentru tine. Cele doua notiuni, mandria si demnitatea, nu se resping una pe cealalta, ci merg mana in mana. Paunul, de exemplu, se mandreste cu frumusetea sa, cucereste si invinge in lupta cu adversarii prin splendoarea cu care a fost inzestrat. De ce ar fi anormal ca un om sa faca acelasi lucru? Practic, nu faci rau nimanui, ci doar iti castigi existenta intr-o maniera personala.

Fa lucruri admirabile pentru tine in primul rand, fii mandra ca ai gasit o cale sa iti fie mai bine, chiar daca nu e pe placul tuturor. Cea care hotaraste ce e demn, moral si mandru esti doar tu, iar daca esti suficient de puternica sa nu te lasi influentata de limitele externe, vei reusi mereu sa faci ceea ce ai visat. Daca cineva te poate convinge ca videochatul e o alegere gresita, fara sa o incerci pe pielea ta, de cate alte lucruri esti dispusa sa te lipsesti pentru a-i multumi pe ceilalti?

Facand videochat nu vei primi aplauze la scena deschisa, dar nici nu iti va plange nimeni de mila. Oricare ar fi alegerea ta in viata, noi iti dorim sa faci exact ceea ce iti doresti, atat timp cat tu consideri ca e bine, si sa nu iti irosesti idealurile de dragul unui sistem care te vrea doar un numar intr-o multime.