Ne traim viata dupa niste lucruri stabilite de altii, care au trait inaintea noastra. Lucruri care au devenit standarde pentru ca au functionat pentru o anumita perioada de timp si anumite persoane. Daca stai sa reevaluezi actiunile pe care le intrerprinzi si felul cum gandesti, vei vedea ca mare parte din ele sunt chestii preluate de-a gata: constructe sociale, stereotipuri si superstitii, care ne ingradesc libertatea de alegere si fericirea.

Spre exemplu, monogamia. Desi pare un lucru natural, ea a luat nastere acum aproximativ 10.000 de ani, cand s-a facut trecerea omului de la vanator/culegator la agricultor. Culmea, teoria spune ca a fost inventata de… barbat, din dorinta de a fi singurul care are drept asupra copiilor pe care femeia aleasa ii va naste, din motive de aparare teritoriala, intrucat agricultura a venit cu o noua schimbare social-administrativa: teritoriul/spatiul privat.

Asadar, monogamia nu este o pornire naturala a noastra, ci o adaptare sociala, pe care am preluat-o. Iar pentru cei care considera ca sunt monogami, e bine de stiut ca forma pe care noi o promovam astazi se numeste monogamie episodica, adica un partener pentru o anumita perioada de timp, intrucat putin sunt aceia care s-au indragostit si au fost intr-o relatie cu o singura persoana din tinerete pana la sfarsitul vietii.

Nu spun ca poligamia este o solutie ideala, ci faptul ca fiecare ar trebui sa aiba dreptul sa-si traiasca iubirea dupa bunul plac, fara sa fie chestionat sau privit cu ochi neincrezatori de ceilalti. La fel sta treaba, din punctul meu de vedere si cu heterosexualitatea, discutand in termeni de relatie.

Vorbind despre stereotipuri, preferatul meu este raportarea temporala a omului vizavi de lucrurile pe care le poate sau nu face. Mai simplu spus, cand este timpul potrivit sa faci unele lucruri, cunoscuta si sub zicala: ,,Toate se fac la timpul lor”.

In primii 30 de ani de viata, esti bombardat de descurajari exterioare: ,,Esti prea tanar sa faci asta!” sau ,,Iti trebuie experienta sa faci X lucru. Cand o sa mai cresti, ai sa intelegi.”. Exista, evident, si reversul: ,,Degeaba te apuci acum. Trebuia facut cand erai mai tanar!” si se refera la alegeri de genul: e prea tarziu sa te apuci de-un sport, sa canti la un instrument, sa faci performanta intr-un domeniu, sa-ti alegi/schimbi cariera la 30-40 de ani plus etc. Cine stabileste cand este timpul potrivit? Eu sunt de parere ca esti prea tanar ca sa fii prea batran, in orice etapa a vietii te-ai afla.

Un alt stereotip, la fel de popular si care se afla printre preferatele mele se refera, din nou, la erotism: videochatul. Aparent, tot ce include senzualitate sau sexul este extrem de tabu, cu multe limitari si prea putine drepturi. Este de inteles, daca luam in calcul faptul ca lumea noastra este una inca destul de religioasa si ca am cunoscut perioade totalitare (spre exemplu, comunismul in Romania), care a functionat ca o intoarcere in timp, stergand practic cu buretele sute de ani de evolutie (in anumite domenii).

In zilele noastre, cei care se bucura de sex nu sunt vazuti cu ochi buni si inca barbatilor li se acorda mai mult credit: ,,Barbatul e dator sa incerce”, un barbat cu mai multe partenere de-a lungul vietii este barbat, iar femeia este… de o calitate indoielnica. Exemplele sunt nenumarate.

Cumva, femeia ar trebui sa faca sex doar din dragoste sau din datorie, (daca e in interiorul unei casnicii, cu atat mai bine). Placerea este pentru barbat. Pornind de la aceste premise, nu e de mirare ca fetele care fac videochat sunt considerate usoare. Pana si in acest domeniu exista discriminari. Un barbat care face videochat e, in cel mai rau caz, un ,,bulangiu”. Femeia are cateva randuri de sinonime la litera ,,c”, in dictionar.

Unde voiam sa ajung cu acest articol e faptul ca ai dreptul sa alegi din nou si din nou, pentru tine, orice model de trai consideri ca ti se potriveste si te face fericit/a. Daca vrei sa fii model de videochat, fii! Daca vrei sa ajungi intr-o zi pe luna, fa tot posibilul ca sa faci asta.

Cei care iti spun ca esti prea tanar/a, prea visitor/visatoare sau ca este imposibil, vorbesc, de fapt, despre limitarile lor. Nu uita, orice lucru a fost imposibil la un moment dat, pana a venit cineva care nu stia asta si l-a facut! Asa ca tine capul sus si joaca dupa cum canti tu, nu dupa ritmul si tonalitatea impusa de ceilalti!