Ati observat ca cel care iubeste mai putin, are mai multa putere? Nu in sensul de a nu se implica emotional, ci in ideea in care are mai mult control pe emotiile celuilalt. A avea putere iti ofera stabilitate si un confort greu de inlocuit. Poate de aceea multi dintre noi acceptam jumatati de masura, atat timp cat ne ofera un strop de putere.

Notiunea de putere se aplica si in videochat, pornind de la motivatia principala a modelelor, aceea de a avea o independenta financiara. Pentru ca, nu-i asa, a fi independent de cei din jur iti ofera libertate. Iar libertatea in decizii este putere: de a face ce-ti doresti, fara sa fii conditionat sau constrans.

1Sa luam un exemplu: esti o tanara de 20-21 de ani, cu o personalitate deja conturata si aspiratii care nu sunt tocmai in conformitate cu parerile parintilor tai. Sa spunem ca vrei sa te apuci de actorie sau sa iti deschizi un butic de make-up sau arangajamente florale. Obiectii se pot gasi pentru fiecare din cazurile de mai sus. ,,Actorii mor de foame, ,,Tu ar trebui sa devii avocat, nu ai facut atata scoala ca sa vinzi machiaje!” sau ,,Cum, fata mea sa fie florareasa?!”. Exemplele nu sunt intamplatoare, incat le-am auzit personal, venite din gura parintilor prietenelor mele.

Revenind, ai un plan cu viata ta si ai tai nu sunt de acord. Ei au alte aspiratii pentru tine si parintii te preseaza sa faci cum vor ei. Desi intentiile lor sunt din cele mai bune, e dreptul tau sa decizi asupra vietii tale. Ce faci atunci? Fara sustinere, fara bani? Puterea e la ei si sunt hotarati sa ramana acolo. O optiune ar fi sa le demonstrezi ca esti suficient de matura si responsabila pentru a face ce-ti propui.

2Sa spunem ca te apuci de videochat. Strangi bani si in jumatate de an ii anunti ca doresti sa te muti. Dupa dramatisme parintesti ca ,,Nu esti in stare sa strangi dupa tine, cum o sa te descurci singura?”, ii convingi ca e cea mai buna optiune. E timpul sa fii pe cont propriu. Usor, usor, economiile sunt suficiente sa-ti transformi visul in realitate. Convinsi fiind ca ai renuntat la ,,ambitiile copilaresti”, ii anunti ca iti vei deschide pana la urma buticul. Evident, urmeaza intrebarea: ,,Cu ce bani?”.

Surprinderea de pe fata lor, cand le spui ca ai economisit in ultimul an, e mai ceva ca atunci cand l-ai vazut pe Mos Craciun pentru prima data. Cum, copilul lor e in stare sa isi managerieze singur finantele? De data aceasta nu au prea multe de spus, e clar ca vei face cum ti-ai propus. Ai resursele si determinarea. Usor, usor, puterea s-a mutat in terenul tau. Poate de asta isi doresc copii sa fie mari: pentru a avea libertatea sa aleaga singuri pentru ei.

3Dar puterea e un schimb, nu intotdeauna echitabil. Vine cu responsabilitati, munca si perseverenta. Spre exemplu, modelele care aleg sa lucreze de acasa isi doresc sa nu mai depinda de nimeni. Insa descopera ca a nu depinde de nimeni este echivalent cu a nu avea pe nimeni care sa te ajute: cu problemele tehnice, cu promovarea sau cu protectia imaginii. Asadar, puterea trebuie consumata cu masura. Uneori, ce-i prea mult, strica.

Insa daca ti-o doresti, invata ce presupune si muncete ca sa o obtii. Astfel, daca iti doresti sa nu mai depinzi de parinti, munceste! Daca vrei sa fii sef, asuma-ti responsabilitatea de a raspunde de toti cei pe care ii conduci. Iar daca vrei sa fii cel orgolios si rational dintr-o relatie, asuma-ti ca vei iubi mai putin. Pentru ca, asa cum am zis mai sus, puterea este echivalentul controlului in viata noastra. Si daca vrei sa ai control, trebuie sa fii rational, calculat si corect.

4Cand am inceput sa lucrez la Paradiz, maturitatea era pentru mine un club la care abia asteptam sa ader. Aveam sa aflu pentru prima data ce inseamna sa ai o chirie, utilitati de platit, calatorii de planificat si planuri de organizat. N-a fost usor. Uneori imi doream sa evadez si sa nu am nicio grija, ca atunci cand eram copil. Insa personal, mi-am dorit prea mult sa fiu ,,pe picioarele mele” si asta m-a ajutat in a tine piept vietii de adult. Si da, am descoperit ce inseamna puterea propriilor alegeri. Ca atunci cand mananci inghetata la cina si nimeni nu te cearta. Si e grozav!