Si doamnele fac videochat!

 

Se spune ca ,,gura lumii si cu vantul n-o astupa nici pamantul”. Pentru ca orice ai face, de ochiul critic si gura apriga a celor din jur nu poti scapa. Tocmai de aceea vreau sa discutam astazi despre ce spune lumea despre videochat, pentru ca este un subiect amplu si controversat, adesea dezbatut de curiosi, mai mult sau mai putin pusi in tema.

In primul rand, cred ca cea mai asociata referire este intre videochat si decenta/prestanta sociala. Am auzit uneori fraza: ,,Face videochat si se crede mare doamna!”. Da, si doamnele fac videochat, iar asta nu le anuleaza calitatea de femei educate, stilate si cu bun simt.

1A fi o doamna nu vine cu o singura traducere, asa cum majoritatea cred: sotie a unui domn, decenta si cuminte, femeie de casa rezervata in mediul public si eleganta in vestimentatie. Pentru mine, doamna este femeia puternica si ferma in decizii, dar feminina in miscari. Corecta in principii, dar agera in privire. Un simbol de stapanire si un izvor de bunatate. Si asta e doar un exemplu. Poti fi doamna in mii de feluri si nimic nu-ti poate anula aceasta calitate. Nici macar videochatul.

Am incercat sa ma pun in pielea celor care cred ca doar ,,fetele usoare fac videochat” si singura explicatie pentru felul in care acestia gandesc o gasesc in asocierea videochatului cu pornografia. Oamenii care nu cunosc acest domeniu, decat din auzite, au impresia ca a face videochat este acelasi lucru cu a fi o starleta din filmele deochate. De aceea si revolta provocata de asocierea cuvantului ,,videochat” cu ,,doamna”.

Insa exista atatea moduri de a ,,a fi” pe camera, incat cele mai putine modele, din cateva milioane active, sunt acelea care isi castiga existenta stand cu picioarele deschise, ca Arcul de Triumf pentru trecatori. Este exact ca-n viata reala, doar pentru ca unele o fac, nu inseamna ca toate sunt la fel. Insa este mai usor sa generalizam si sa ii privim pe cei din jurul nostru ca fiind incadrati in tabele: rai, buni, prosti, demni, imorali. Dar oamenii sunt mai complecsi de atat. Exista modele de videochat demne si doamne usoare, la fel cum exista oameni buni, dar plini pe dinauntru de furie, frustrari si prejudecati.

Eu fac videochat si nu ma simt deloc mai prejos ca tine, sau ca mine, cea de dinainte de avea acest job. Mi-am pastrat manierele, umorul, dragostea pentru carti, muzica buna si aprecierea pentru lucrurile simple. Si, in pofida a ceea ce se vehiculeaza despre modele, nu m-am transformat intr-o persoana avida dupa bani, nu mi-am pierdut scrupulele la usa studioului si, cu siguranta, nu sunt o femeie usoara.

Dintre cei care ma cunosc de-o viata, unii ar putea spune ca ,,m-am ajuns” sau ,,am uitat de unde-am plecat”. Adevarul este ca n-am uitat nicio clipa. Nici calatoriile fara bilet, nici furisatul in gradina botanica pe la lac, ca sa nu platesc taxa de intrare, nici petrecerile in camin, cand n-aveam bani de club. Si alte chestii marunte, dintr-o adolescenta traita din plin, chiar si cu buzunarele goale.

3Tot ce s-a schimbat sta in cateva hartii in portofel si o viata cu mai multe posibilitati. Dar am ramas la fel: un copil care inca se intreaba ce se va face cand va fi mare, o adolescenta care crede ca totul e posibil atunci cand iti doresti, si o doamna in felul in care ma raportez la cei din jur. Iar videochatul nu mi-a sters nobletea, ci mi-a conturat-o. Dandu-mi mai mult, ca sa-i ajut si pe cei dragi si facandu-ma sa realizez ca banii sunt doar o cale spre o viata cu mai putine griji si nopti nedormite, nu un scop in sine.

Tu ce fel de doamna esti?