Statisticile spun ca 80% din bani sunt detinuti de 20% din populatie. Pe acest criteriu, intelegem ca 80% din populatie traieste cu un salariu minim pe economie. Este si cazul multor familii din Romania, care traiesc ,,de pe astazi, pe maine”. Si cum banii sunt putini, iar romanii inventivi, am cautat solutii pentru un trai normal, adaptate unui buget redus.

Cate dintre voi, fiind cu mama la cumparaturi, nu v-ati tocmit macar o data, incercand sa va cumparati pantaloni albi sau rochii deschise la culoare? Ea o tinea pe-a ei: ,,Ia-ti, mama, culori inchise, ca se murdaresc mai greu!”. Pentru ca suntem saraci si asta ne ocupa tot timpul!

adult-daughter-shopping-with-her-motherChiar zilele trecute i-a cumparat mama, surorii mele mai mici, o pereche de ghete. Nu va imaginati cata munca de convingere a depus, in dorinta ei de a o determina sa-si ia ceva prin care va face economie pe termen lung. ,,Nu-ti lua cu toc, ca se strica mai repede!”, ,,Alege o pereche de ghete de piele, sa te tina macar doi ani!”, ,,Nu-ti lua de catifea sau piele intoarsa, se zgarie repede si nu tin pe vreme rea!”. Toate acestea pentru ca s-a obisnuit sa traiasca cu maximum de economie. O adaptare, de altfel normala, la vremurile grele pe care ea le-a cunoscut.

Ce mi se pare mai grav e faptul ca si generatia noastra a crescut cu aceleasi obiceiuri: nu manca in oras, pune banii la saltea, fa-ti o rata pe 30 de ani, ca oamenii normali. De aceea a luat nastere videochatul, ca alternativa la o viata traita in lipsuri si ,,economie la sange”. Ca tu sa iti permiti sa iei cina in oras, cand iesi seara obosita de la munca. Sa nu mai fii nevoita ,,sa-ti faci iarna car si vara sanie” si sa-ti permiti sa te rasfeti mai des.

Daca te-ai angajat in domeniul videochatului, asuma-ti o viata frumoasa! E bine sa ai un fond de economii, dar nu-ti trai viata intr-o goana dupa supermarketurile cu cele mai mici preturi. Renunta la reduceri si cumpara-ti rochia care-ti faci cu ochiul, inainte sa ramana doar marimile mari. Ia-ti capsuni si inghetata iarna si nu-ti mai programa concediile in extra sezon. Renunta la litoralul romanesc si mergi in locurile de care ai auzit doar la TV! Mergi sa vezi aurora boreala sau piscinile din care poti atinge cerul cu mana si nu lasa niciun sezon sa treaca fara o destinatie noua de aventura!

poolPana la urma, cine stabileste cum ar trebui sa-ti traiesti viata? ,,Fa-ti de cap” mai des, asculta-ti inima mai mult si cumpara-ti cate perechi de blugi albi vrei! Hainele se spala, banii se cheltuie, dar amintirile raman. In fond, acestea sunt singurile lucruri pe care banii nu le pot cumpara. Ar fi pacat sa ai o casa plina de lucruri si nimic de povestit!