Fiecare sfarsit de an aduce dupa sine, in mod inevitabil, si acel moment de bilant, moment in care punem sub lupa trecerea timpului si punctam evenimentele importante care ne-au marcat in decursul celor doisprezece luni. Si cu siguranta fiecare dintre noi avem cel putin cateva astfel de puncte cheie in care am simtit ca am evoluat catre o noua directie, daca nu neaparat mai buna, cel putin diferita de felul in care operam pana in acel moment.

Un lucru de care putem fi siguri suta la suta este ca viata inseamna in permanenta schimbare si ca oricat de ciudat ar suna, schimbarea este singura constanta pe care ne putem baza cu adevarat, lucru care poate fi greu de gestionat pentru cineva care s-a obisnuit poate putin prea mult cu o anumita zona de confort. Insa fenomenul schimbarii este unul cat se poate de pozitiv, daca este gestionat in mod corect si aduce cu sine siguranta psihica in ceea ce priveste perioadele dificile pe care le traversam uneori si care ne pot parea fara sfarsit.

Cineva spunea ca cel mai bun mod de gandire pe care si-l poate insusi un om si care ii va servi atat in momentele problematice, cat si in cele de bucurie este acela de a-ti reaminti in permanenta ca “This, too, shall pass!” . Cu alte cuvinte, atunci cand lucrurile nu merg exact conform planului, sa nu te lasi prada disperarii! Aminteste-ti ca indiferent care ar fi situatia cu care te confrunti, nu va dura pentru totdeauna si ca, mai devreme sau mai tarziu, lucrurile vor lua, fara indoiala, o alta turnura.  Acelasi principiu se aplica si in momentele de maxima satisfactie, motiv pentru care va trebui sa iti reamintesti sa pretuiesti acele clipe si sa te bucuri de ele in adevaratul sens al cuvantului, pentru ca nici acestea nu vor dura la nesfarsit.

Parcursul oricarui model de videochat va cuprinde intr-un an de zile nenumarate astfel de momente, de aceea este foarte important sa stii cum sa le gestionezi! Poate ca vei avea zile in care ti se va parea ca nimic nu functioneaza si ca oricat de mult ai incerca sa faci lucrurile sa mearga, eforturile tale sunt sortite esecului. Dar vei putea trece peste acest impas daca vei aplica principiul de mai sus si iti vei da o noua sansa cu fiecare zi care incepe. Succesul intr-un domeniu atat de complex cum este acel al videochatului rar se construieste peste noapte. Da, exista si exemple de modele care au avut parte de un start fantastic chiar din primele zile, insa in marea majoritate a cazurilor rezultatele spectaculoase au inceput sa apara dupa un anumit timp, mai lung sau mai scurt, in functie de eforturile depuse de catre fiecare model de videochat in parte.

Vorbim aici despre evolutie, iar satisfactia de a fi martorul „cresterii” fiecarui model in parte va fi cu atat mai mare, cu cat acel model va sti sa se bucure de fiecare etapa in parte si nu va tinti sa sara cat mai multe trepte cat mai rapid. Atunci cand iti doresti ceva solid, va trebui sa acorzi atentie fiecarei etape prin care vei trece, altfel risti ca intreaga „constructie” sa se prapuseasca la fel de repede precum a fost inaltata. Acesta este  sindromul modelelor de videochat care „ard” prea repede si despre care cu siguranta ai auzit.

Tine minte ca asemeni unui val, vei putea urca pana intr-un anumit punct, vei putea pluti acolo pentru un timp, insa un alt adevar incontestabil este si acela ca „One can only go so high, before breaking down again!”. Nimeni nu iti va putea spune cat va dura evolutia in cazul tau, cat vei stagna intre etape, cat de sus vei urca si cat de mult te vei putea mentine odata ajunsa acolo! Viata are propriul ei ritm pentru fiecare dintre noi si fiecare model de videochat are propriul sau ritm!

Nu cauta sa te compari cu nimeni si nu incerca sa fii „mai buna” decat celelalte modele! Pentru ca daca vei face asta, mereu va exista acel cineva care pare ca se afla undeva mai sus decat tine si pare ca a a gasit secretul suprem al vietii, iar asta e o capcana din care va fi foarte greu sa scapi.

Da, competitivitatea face parte din natura umana, insa un mod mult mai sanatos de a opera este acela de a te compara cu acea versiune a ta din ziua anterioara si de a incerca sa fii mai buna decat ai fost tu insati ieri, nu decat e altcineva azi. Si nu uita sa fii recunoscatoare, atat pentru toate realizarile de care ai avut parte, cat si pentru momentele mai putin imbucuratoare. Puse cap la cap, au contribuit la evolutia ta, a omului care esti astazi, iar asta inseamna sa cresti frumos!

Un an nou cat mai implinit tuturor!

Pana data viitoare,

Lady Di