De cate ori ai spus, in ultimii doi ani, ,,De maine merg la sala!”? De cate ori ai inceput o dieta de o luna (in cel mai fericit caz)? Cate pasiuni ti-ai gasit, care nu au prins niciodata forma? De cat timp iti promiti ca te muti singura, iti iei si un caine si poate, poate, dai si tu anul asta la scoala de soferi?

Ce se intampla cu motivatia, aceasta forta misterioasa despre care toata lumea vorbeste, dar nimeni nu ne poate spune unde s-o gasim si cum s-o folosim in favoarea noastra? Exista sau e doar un mod pentru unii de a genera trafic si a deveni populari pe Internet?

Am cautat pe atotstiutorul Google, sa vad ce raspunsuri ne ofera. Pentru ca, la fel ca tine, m-am regasit in multe dintre situatiile enumerate mai sus.

Pe unele le-am rezolvat, altele au ramas in eternul ,,to do list”. Ei bine, niciunul din lucrurile pe care le-am aflat nu mi-au schimbat viata. Cum ar fi faptul ca motivatia vine din interior, ca este ,,motorul” care te pune in miscare pe drumul spre obiectivele tale.

Ok, e acolo, ascunsa in noi, dar cum ajungem la ea? Asa ca m-am gandit la acele momente cand am obtinut ceea ce-mi doream. Spre exemplu, momentul cand am spus: ,,Gata, de maine merg la sala!” sau ,,Am asteptat suficient, ma inscriu la scoala de soferi!”. Si mi-am dat seama ca a venit din dorinta mea de schimbare, de a avea acces si la alte lucruri, in afara de cele prezente. Ca atunci cand am pus pentru prima data piciorul intr-un studio de videochat, satula sa spun: ,,Nu am!”, ,,Nu pot sa fac asta!”, ,,Nu-mi permit aia!”.

De aici a pornit tot, practic. Asta a fost primul job ,,pe bune”, pe care l-am avut mai mult de doua saptamani. Atunci am vazut pentru prima data marea, iar satisfactia a fost si mai mare, pentru ca plecam pe banii mei. Intr-un studio de videochat am cunoscut pentru prima data responsabilitatile unui job, promovarea, mustrarea sau ce inseamna sa ,,iti faci relatii”, sa cunosti oameni care te vor ajuta sa te dezvolti si sa vezi lumea diferit. Un proces pozitiv si ireversibil, daca vrei, intr-adevar, mai mult pentru tine.

M-am gandit sa va impartasesc toate aceste lucruri deoarece m-am hotarat (hotararea nr. 99999 la puterea n, cu litera de lege), sa-mi schimb viata. Din nou. Mai exact, m-am trezit intr-o dimineata (dupa-amiaza) si mi-am propus sa nu mai las timpul sa se scurga pe langa mine, fara sa simt la sfarsitul zilei ca am facut ceva diferit pentru a mea persoana, oricat de egoist ar suna.

Probabil ti s-a intamplat si tie sa fii nemultumita de viata ta, aparent fara motiv, si sa nu stii ce sa faci in privinta asta. Sa te uiti la fetele de pe Instagram, care calatoresc prin locuri exotice, in costume de baie pe care le vezi prin reviste si sa-ti doresti, macar pentru cateva clipe, sa fii acolo. Sa nu te mai trezesti dimineata la fel ca ieri si evident, in acelasi mod in care-o vei face maine. Sau poate sa iei o pauza, sa calatoresti, sa descoperi lumea, sa te gasesti pe tine. Pentru ca despre asta e vorba, mai presus de experiente si lucruri: sa te descoperi pe tine, in diferite ipostaze, sa vezi ce-ti place, sa ai acces la acele chestii, aparent intangibile si foarte departe de momentul prezent.

Asa ca mi-am propus sa plec la anul din tara. Sa fie anul meu de gratie, marea mea escapada si cea dintai aventura. Primul pas a fost sa-mi fac ,,pusculita de vacanta” prelungita. Sa-mi ordonez, poate pentru prima data, prioritatile si sa-mi ghidez cat mai précis drumul spre noul orizont. Step by step.

Am fost curioasa sa vad pentru ce muncesc colegele mele de la Paradiz, ce idealuri au ele. Majoritatea mi-au spus ca strang bani sa-mi cumpere o casa si m-am bucurat ca la 20 de ani au curajul unei responsabilitati asa marete. Unele au reusit, altele sunt la un pas distanta. Dar ce mi-a atras atentia a fost o domnisoara care, la fel ca mine, lucreaza pentru a pleca ,,in the faraway land”. O aventura din asta care iti da restart la viata. Am avut placutul sentiment ca nu sunt singura si ca e ok sa vrei altceva decat majoritatea.

Acum intrebarea mea e pentru tine, cea care cumva, de curiozitate sau interes, ai ajuns sa citesti aceste randuri: tu ce faci pentru tine? Sau, cum ar spune un prieten, tu cine erai inainte ca lumea sa-ti spuna cine trebuie sa fii? Cand ai facut ultima oara o nebunie, fara sa-ti pese de parerea celorlalti?

Noi am gasit solutia in videochat. Acesta este drumul care, deocamdata, duce spre indeplinirea celor mai arzatoare dorinte, indiferent de natura lor. Si nu ne afecteaza faptul ca ceilalti nu ne inteleg, atat timp cat suntem fericite. In final, doar tu este viitorul tau, nu vorbele celorlalti, nu-i asa?

P.S. Pana plec in marea mea vacanta, ma gasiti cu capul in nori!