O femeie din zilele noastre are un program cel putin… inghesuit. Indiferent de varsta, are cel putin 3 joburi full-time. Sau unul din ele e part-time, depinde. E studenta sau lucreaza, iar cele doua pot alterna uneori. E sotie/ iubita sau mama si femeie in timpul liber.
Fisa postului? Acasa are vreo doua-trei prietene cu probleme existentiale si-un partener care investeste in masina de parca ar fi un cont de economii (ironic) pe 4 roti. Are un job care ii stoarce energia si o scoala/facultate, ca doar cat traiesti, inveti. Cand mai are timp (si, de cele mai multe ori, treaba are, nu e optionala), trebuie sa aiba grija de ea, cu toate ritualurile de infrumusetare posibile, pentru a fi placuta ochiului si mereu gata sa raspunda unui invitatii la un film sau o cafea. Iar daca mai are si-un copil, deja viata ei e un calvar.
Fetele noastre, de la Paradiz, nu au neaparat 300 din 365 de zile libere, in care sa stea cu burtica la soare pe vreo insula tropicala. In schimb, la serviciu, viata lor e mult mai placuta decat la orice alt job! Nu stai cu stresul ca va veni seful sa-ti tranteasca 10 dosare si-un deadline generos de 2 ore pentru a incheia respectivele contracte. Nu ai clienti furiosi si colege barfitoare, care sa-ti ,,coloreze” ziua cu rautati. Si, printre cele mai placute ganduri, se afla si ziua de salariu. Fara frustrarea celor 8 milioane, pe care trebuie sa le intinzi ca pe guma o luna intreaga.
Am o prietena care lucreaza ca vanzatoare la un supermarket si, imi povestea ea, salariul ei are vointa personala. Astfel, in fiecare luna trece prin ,,rata de injumatatire”. Ce inseamna asta? Ei, e un proces riguros si destul de greu de inteles prin care, a doua zi dupa salariu, suma se injumatateste. Cum pe ce? Rate, intretinere, chirie si mancare. Care rochii, pantofi noi si spectacole? Partea cea mai ,,faina” e ca o tine asa, ca o numaratoare inversa. A doua zi, procesul se repeta, pana ajunge la ,,rata de imprumut”. Iar asta nu cred ca mai are nevoie de nicio prezentare. La caderea serii, pana sa vina somnul, stai stramb si te intrebi drept: ,,Unde-i calitatea vietii?”
De aceea foarte multe iesence curajoase au vrut sa vada care-i treaba cu videochatul, fiind intrigate la auzul vorbei ca, lucrand aici, traiesti in functie de alegerile tale si nu de vreun compromis. Si-au mai auzit ca la Paradiz esti motivata, nu manipulata. Ca totul e transparent si stii exact cat ai castigat. Statisticile spun ca au facut o alegere buna, iar stilul de viata dovedeste faptul ca au reusit.
Acum sa fim seriosi, oricat ne-ar placea sa stam la un ghiseu sau, mai frumos, in picioare vreo 8 ore, parca nu-i asa rau sa te relaxezi pe o canapea confortabila si sa-ti castigi astfel existenta. Probabil ca, in timp ce tocmai cititi asta, o sa va treaca prin cap cuvinte precum ,,morala” sau ,,demnitate”. Am mai atins subiectul acesta si cu alte ocazii. Nu o sa mai zic ca nimeni nu-ti da de mancare, iar furnizorul de curent electric nu e miscat de situatia ta delicata, atunci cand iti sisteaza aceasta utilitate pe motiv de neplata. Si, sa fim seriosi, cat de lipsit de demnitate si morala este faptul ca ai un job adult, care presupune sa stai singura in fata unui calculator si, in functie de moment, sa te folosesti de senzualitatea ta? Cand cluburile sunt, de departe, locurile propice pentru dezmat si… atat. Ca sa nu mai aducem in discutie joburile ,,respectabile”, in care clientii isi arata aprecierea cu o palma la fund? Nu vorbeam de un bar de noapte, ci de un restaurant, in care esti o ospatarita serioasa. Si lista poate continua.
Videochatul e un simplu job, care-ti usureaza viata. Cand ai plecat acasa de la studio, esti aceeasi femeie. Nu te stie nimeni, nu te judeca nimeni, nu te-ai schimbat cu nimic. Nu ai proiecte restante din ziua anterioara, nici nopti nedormite la gandul ca maine o sa ai o zi groaznica sau banii nu-ti mai ajung. Poti sa-ti petreci timpul cu prietenele tale, poti sa te ,,alinti” in bucatarie, pentru ca, sa fim seriosi, tot femeie ramai.
In concluzie, ai o singura viata si e de datoria ta sa o faci sa conteze! Poti sa traiesti facand schimbari sau plangandu-ti de mila, poti sa excelezi sau sa te plafonezi. Sa-ti asculti intuitia sau parerea celorlalti. Poti fi cine vrei tu. Dar nu uita ca o data ce ti-ai ales un drum, trebuie sa traiesti cu asta! Asa ca eu iti urez intelepciune in a face alegerile potrivite.