Stim cu totii ca nimic nu dureaza pentru totdeauna si ca, oricat de paradoxal ar suna, schimbarea este singura constanta in viata, este singurul lucru pe care ne putem baza. La fel se intampla si cand vorbim despre videochat si despre cariera in acest domeniu.  Inevitabil, vine o zi in care orice model de videochat va dori sa puna punct acestei experiente extraordinare. Si o va face din motive care variaza de la o persoana la alta. Insa, fara indoiala, se ajunge si aici. In mod natural, la fiecare sfarsit de etapa intocmim un bilant si tragem concluziile, iar intrebarea care vine firesc este urmatoarea:

“-Cu ce ai ramas la final de drum?”

Asadar, cum arata bilantul unui fost model de videochat?

Cliseistic, probabil marea majoritate s-ar astepta ca un fost model de videochat sa se “laude” la final cu realizarile impresionante pe plan financiar. Nimic gresit pana aici, insa lucrurile nu se reduc doar la un singur aspect.  Da, cu siguranta un fost model de videochat care a atins un anumit nivel de performanta, a acumulat, in consecinta, si suficient de multe avantaje la capitolul cifre. Dar nu numai.

Daca ar fi sa analizam lucrurile in profunzime, experienta ca model de videochat naste un grad de complexitate mult mai mare. Este un job care te va modela in primul rand ca om, iar asta este unul dintre cele mai interesante aspecte. De aici porneste incercarea de a face o evaluare completa a experientei ca model, de la impactul pe care l-a avut asupra omului din spatele camerei.

Da,  videochatul este o lume a fanteziei. Nu incape nicio indoiala! Insa oricat de fantezista ar fi imaginea pe care o afisam, in spatele ei sta o persoana cat se poate de reala, in carne si oase.  Fiind vorba despre o lume online, uneori este foarte usor sa omitem acest aspect, sa-l trecem cu vederea si sa traim cu impresia ca totul este pur virtual.  Insa in realitate, acel model care te intampina zilnic cu zambetul pe buze va creste, se va dezvolta si va evolua odata cu trecerea timpului. Si prin urmare, toate acele ore petrecute in mediul virtual isi vor pune amprenta asupra personalitatii sale, inevitabil. Se intampla in orice domeniu in care am activa, insa fiind vorba de videochat, vorbim de o perspectiva cu atat mai personala.

Munca in fata camerei te va face, in primul rand, sa devii un fin cunoscator al caracterelor umane, aptitudine pe care o vei dobandi in timp, de-a lungul orelor petrecute in compania atator oameni atat de diferiti! Parte din farmecul de a fi model este exact asta! Vei avea ocazia sa interactionezi cu oameni din spatii culturale diferite, cu stil de viata diferit, cu valori si idei diferite de cele cu care ai fost obisnuita. Lucru extrem de pozitiv! Vei putea culege din experienta lor de viata, vei putea invata lucruri noi, vei putea sa-ti largesti orizonturile si sa percepi diversitatea umana in adevarata ei fata. Iar asta se va reflecta ulterior in modul in care vei interactiona in lumea „reala”, cu cei din jurul tau. Vei deveni mult mai deschisa, mai lipsita de prejudecati, vei sti sa fii un bun ascultator, fara a blama, fara a judeca sau a pune etichete de tot felul.  Asta va atrage dupa sine relatii umane de calitate, cu o profunzime dincolo de banal.

Traim vremuri in care oamenii sunt mult mai reticenti cand vine vorba de a se deschide in fata celor din jor. Tocmai din acest motiv cauta sa o faca in mediul online, pentru ca acolo au libertatea de a fi ei insisi, iar teama de a fi judecat sau respins se ascunde cumva in spatele ecranului care devine in multe cazuri un soi de bariera de protectie. Insa daca vei sti sa vezi peste acest aspect, la final vei intelege ca oamenii sunt fiinte complexe, ca au dorinte complexe, ca in spatele fiecarui nume pe care il vezi pe un ecran se afla tot o persoana reala, exact ca tine, in carne si oase, care are nevoie de atentia si de intelegerea ta macar pentru un timp.

Iar ceea ce este si mai interesant e faptul ca vei avea satisfactia de a sti ca ai avut impact in viata cuiva, ca i-ai fost alaturi poate intr-un moment in care avea cea mai mare nevoie, ca ai reusit sa inveti pe cineva ce inseamna sa fie apreciat si ascultat sau ca l-ai ajutat sa-si depaseasca frica de a interactiona.  Sau poate ca pur si simplu ai inseninat ziua cuiva, chiar si cu un simplu zambet.

Daca vei investi timp si vei invata cu adevarat ce inseamna sa fii model de videochat, la final vei privi in urma cu fruntea sus si iti vei aduce aminte cu placere de toate momente in care ai ras, in care ai dat sfaturi, in care ti-ai dat seama ca deja stapanesti cel putin o limba straina din ce in ce mai bine si ca poti intretine conversatii din ce in ce mai complexe, in care ai plans de bucurie cand ai ajuns pe locul 1 si in care te-ai redescoperit pe tine, ca om.

Daca vrei sa faci o schimbare in lume, poate ca uneori este nevoie doar de un cuvant potrivit la momentul potrivit pentru omul potrivit!

 

LadyDi