Videochatul este, fara doar si poate, cel mai controversat subiect al momentului. Vazut de unii la limita prostitutiei, iar de altii o extraordinara posibilitate de a face bani, parerile sunt impartite, la fel ca si adevarul.

Privit din exterior, de cele mai multe ori este tratat cu repulsie sau indiferenta. Cea mai buna dovada o constituie reportajele TV. Daca respondentul nu e platit pentru a i se lua un interviu (pentru ca sunt si astfel de cazuri), la intrebarea: ,,Ce parere aveti despre videochat?, cei mai multi vor raspunde ca nu e un job onorabil sau ca nu ar face asta niciodata. In realitate, cel putin o treime din cei chestionati au facut, fac sau cunosc pe cineva care face videochat.

De unde aceasta discrepanta dintre ceea ce zic si ceea ce gandesc cu adevarat? Pentru ca videochatul are o reputatie proasta si nimeni nu vrea sa se asocieze cu el. Daca am fi mai acizi, am numi acest fenomen lasitate. Nimeni nu iese din linie sa vorbeasca despre adevarata fata a videochatului. Ca fost model pot face o introspectie a acestei lumi, de cand intri pe usa studioului si pana ce te delogezi, la plecare.

Dintre miile de reclame la videochat existente in Romania, doar foarte putine s-au adaptat realitatii in care oamenii nu mai pot fi convinsi cu usurinta despre incasarile spectaculoase fara pic de efort, bonusuri care ar ispiti si cele mai cuminti fete si minciunile care ar face sa roseasca si un politician.

Cea mai grea intrebare care mi s-a pus de cand lucrez in domeniu a fost urmatoarea: ,,Incurajezi videochatul?”. Nu sunt in masura de a incuraja pe nimeni sa faca nimic. In schimb sustin fetele sa munceasca. Depinde de fiecare om in parte. Dar nu-ti dai seama daca poti lucra in bransa decat dupa ce ai incercat jobul asta pentru cateva luni, in conditii de performanta (aparatura, experienta altora in folosul tau, promovare etc.).

girl-on-white-sofa-sony-vaio-laptop-wide-hd-wallpaper

Asa cum nu toata lumea s-a nascut sa fie doctor, nici toate fetele nu s-au nascut sa fie modele de videochat. Pentru unele este o cariera, pentru altele o optiune temporara de a face bani. Insa cele mai multe ajung la aceasta decizie aflate fiind intr-un impas financiar sau impulsionate de o viata mai frumoasa si mai usoara. Dupa ce se redreseaza financiar, unele considera ca experienta lor in domeniu a luat sfarsit, altele observa cum s-a schimbat viata lor si nu-si doresc sa se mai intoarca la traiul avut inainte de videochat. La fel cum si dintre fetele curioase sa vada cum e intr-un studio de videochat, unele se decid sa accepte dupa interviu, altele nu se mai intorc. Pana cand, dupa un an, telefonul suna din nou. La tine sau la un alt manager de studio.

E o afacere profitabila, dar grea. Plaja de oferte e atat de diversificata incat trebuie sa fii ori foarte bun si sa ti se duca vestea, ori sa platesti foarte multa reclama, cateodata fara rezultate. Insa ce conteaza cu adevarat nu sunt intrarile, ci raportul dintre intrari si iesiri. Cate raman si cate considera ca au fost mintite prin oferta expusa. Daca iesirile sunt mai mari, atunci ai o problema. Si ar fi cazul sa spui adevarul sau chiar sa oferi ceea ce promiti. Si nu doar atat. Trebuie sa ajuti fata sau femeia din fata ta sa aiba incredere in ea, sa evolueze si sa castige incat sa-si asigure un trai decent, pentru ca la sfarsitul lunii, asta conteaza.

Happy-young-woman-with-shopping-bags-3

Romanul s-a saturat sa traiasca de pe o zi pe alta. S-a saturat de promisiuni desarte cum ca o sa fie mai bine si la noi si ca-ntr-o zi vom culege banii din copac si vom trai ca-n Paradis, cu rauri de lapte si miere: fara datorii, restante la intretinere sau chirie, fara teama ca maine nu vor mai avea unde sa stea sau ce sa manance. Vor sa le fie mai bine. Exploateaza videochatul aceasta nevoie? Da’ de unde? Nimeni nu te obliga sa faci nimic impotriva vointei tale, este o chestiune de libera alegere. Insa faptul ca a inceput sa fie un job din ce in ce mai cautat demonstreaza ca o solutie mai buna nu exista.

Eu sunt cel mai bun exemplu de roman. Ani la rand m-am pacalit cu ideea ca la anu’ o sa fie mai bine. Si n-a fost! Ce sa facem, woman-studying-computersa trimitem toate mamele sa ingrijeasca batrani in Italia? Iar tatii sa-si rupa oasele pe santiere in Anglia? Fratii nostrii mai mari sa stea zile intregi la cules capsuni in Spania? Faci o facultate si te chinui sa-ti gasesti un job. Si la ce bun, cand in ziua de astazi mai toata lumea termina o facultate. Dosare prafuite cu diplome care au ingropat sperantele de ,,mai bine”.

Am vazut fete modeste, care nici macar nu stiau ce este videochatul, dar voiau si ele sa isi permita un trai decent. Cata munca presupune asta pentru un studio? Nici nu va imaginati. De la igiena personala, la reguli de comportament in societate si intr-un colectiv, consiliere financiara, proiectii ale vietii personale. Sa nu mai vorbim despre invatarea unor limbi straine, upgrade-uri de imagine si atitudine, cat si training-uri de dezvoltare personala. Consiliere, timp, bani, oameni.

Nu va imaginati ca nivelul de profesionalism este la fel peste tot, chiar daca mai toate studiourile isi prezinta in acelasi mod oferta. Insa accesul la informatie face intotdeauna diferenta. O persoana care face o alegere in cunostinta de cauza va avea mai putine surprize decat cineva care isi trateaza jobul cu indiferenta.

Paradiz a prezentat intotdeauna acest job intr-un mod onest, cu toate plusurile si minusurile de rigoare. Consideram ca doar un model informat va face performanta si va privi videochatul ca pe un loc de munca, si nu ca o oportunitate de doua saptamani de a strange niste bani de buzunar.

Daca iti doresti sa afli cum poti fi un model de succes si sa afli ce inseamna acest job cu adevarat, te asteptam sa ne cunosti la o cafea. Iti prezentam studioul, iti punem la dispozitie transport pentru a veni si a pleca de la studio, iti raspundem la toate intrebarile, iar decizia este a ta. Ce spui?